Tips voor haaruitval bij vrouwen en mannen

Tips tegen haaruitval vrouwen en mannen

Haaruitval. Niet alleen mannen hebben ermee te maken, maar ook een groeiend aantal vrouwen. 50% van alle vrouwen krijgt namelijk met perioden van haarverlies te maken. Het haarverlies kan ineens zijn of heel extreem. De problemen zijn heel verschillend en kennen verschillende oorzaken. Maar wist je dat iedere vorm van haaruitval om een andere aanpak vraagt? Daarom is het belangrijk om de oorzaak van haartuitval vast te stellen. Welke tips zijn er voor vrouwen en mannen met haaruitval?

Wanneer heb je (extreem) haaruitval?

Iedereen verliest dagelijks tussen de 40 en 120 haren. Dat klinkt als heel veel, maar wanneer je je realiseert dat je honderdduizenden haren op je hoofd hebt, dan is het in verhouding weinig. In de meeste gevallen is het niet nodig om je zorgen te maken over je haaruitval. Maar in sommige gevallen is er iets meer aan de hand.

Vormen van haaruitval

Mannelijke kaalheid

De meest bekende en voorkomende vorm van haaruitval, is alopecia androgenetica. Men denkt dat het ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron hecht zich aan de cellen van haarfollikels en zorgt aan de ene kant voor een verkorte groeifase van het haar, en aan de andere kant voor een verkleining van de schacht van de haarzakjes. Hierdoor groeien er geen, of alleen hele dunne haren. Bij mannen uit deze vorm van haarverlies zich voornamelijk boven op de kruin en bij de slapen. Uiteindelijk zal dit bij vrouwen niet leiden tot volledige kaalheid. Bij een vrouw zal het haar dunner worden op de kruin. Deze vorm wordt vaak gezien als een erfelijke vorm van kaalheid.

Diffuse haaruitval

Bij diffuse haaruitval, ook wel alopecia diffusa genoemd, krijg je plotseling last van hevige haaruitval volgens een bepaald patroon. Er zijn verschillende oorzaken voor deze vorm van haartuitval, die vaak in eerste instantie lastig is om te achterhalen. Maar het is wel van belang om de trigger te achterhalen, want wanneer de juiste diagnose niet kan worden gesteld, dan kan je haarverlies chronisch worden. Wanneer de oorzaak vervolgens wegnomen kan worden, dan kan je haar in 3 tot 9 maanden weer normaal groeien.

Pleksgewijze haaruitval

Pleksgewijze haaruitval, ook wel alopecia areata genoemd, is een ziekte van de haarwortels. Je hebt dan plekken waarbij (bijna) alle haren uitvallen. De huid eromheen heeft wel een normale haargroei. Het gevolg hiervan is, dat iemand één of meerdere kale plekken heeft. Dit kan zijn op de hoofdhuid, maar het kan ook ergens ander op het lichaam ontstaan. Bij sommige mensen kan bijvoorbeeld het okselhaar, borsthaar en/of schaamhaar uitvallen. Bij de meeste mensen komt de haargroei binnen 2 jaar vanzelf weer terug. De oorzaak van deze vorm, is tot op de dag van vandaag nog onbekend. Echter, er is wel een relatie gevonden tussen pleksgewijze haaruitval en auto-immuunziekten. Erfelijkheid zou een rol kunnen spelen, daar er in 10 tot 20% van de gevallen één of meer familieleden ook te maken met alopecia areata.

Hormonale haaruitval

Ook een verandering in de hormoonhuishouding kan haaruitval veroorzaken. Bij alopecia androgenetica, wordt de haarfollikel met de jaren steeds kleiner en smaller. De haren die uit de follikels groeien worden hierdoor smaller. Dit proces verloopt heel geleidelijk, waardoor het haar steeds een klein beetje dunner wordt. Na vele tientallen jaren kunnen de haarfollikels stoppen met groeien en dan kan het haar soms snel dunner worden. Vrouwen die last hebben van deze vorm van haaruitval, androgenetische alopecia, zijn extra gevoelig voor testosteron, en krijgen daarom te maken met dunner wordend haar. Maar ook net na de bevalling kan haaruitval ontstaan, doordat tijdens deze periode het oestrogeengehalte in het lichaam aanzienlijk lager is dan daarvoor. Hierdoor gaan de haren sneller over naar de afbraakfase waardoor ze sneller uitvallen.

Mogelijke oorzaken

  • Stress
    Stress en spanningen kunnen het haar tijdelijk verdunnen en eventueel genetisch haaruitval versterken. Je lichaam maakt adrenaline aan als een reactie op stress. Wanneer deze adrenaline via de bloedbaan in de hoofdhuid terechtkomt, wordt er melkzuur aangemaakt. Melkzuur heeft een negatief effect op de hoofdhuid en haargroei. Het beschadigt de haarwortels, blokkeert de lymfestroom, het haar wordt poreus en fijn, waardoor het sneller beschadigd.
  • IJzertekort
    IJzer is essentieel bij het aanmaken van hemoglobine, wat er onder ander voor zorgt dat zuurstof in de bloedbaan terechtkomt. Een tekort aan ijzer verstoort de aanmaak van hemoglobine wat op zijn beurt weer zorgt voor een verminderde doorbloeding. Deze verminderde doorbloeding kan haaruitval tot gevolg hebben. Je huisarts of een dermatoloog, kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen, of je daadwerkelijk een ijzertekort hebt. Wanneer een ijzertekort wordt vastgesteld, dan moet de oorzaak worden onderzocht. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar er kan ook meer aan de hand zijn.
  • Schildklierafwijking
    Een trage of een te snelwerkende schildklier kan ook de oorzaak zijn van haaruitval. Bij een traag werkende schildklier, wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt. Het gevolg is een tragere stofwisseling wat haaruitval tot gevolg kan hebben. Ook bij een te snelwerkende schildklier kan haaruitval optreden. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is, is het waarschijnlijk dat het haar uitvalt door medicatie bij een schildklierafwijking.
  • Gewichtsverlies in korte tijd
    Door een crashdieet of maagverkleining kan je haar uitvallen. Dit komt omdat in beide gevallen de kans groot is, dat je onvoldoende voedings- en bouwstoffen binnenkrijgt uit je voeding. Voedings- en bouwstoffen zijn essentieel voor je lichaam bij het aanmaken van nieuwe haren. Daarnaast is het ook zo, dat je haar dunner wordt door het tekort aan essentiële voedingsstoffen.
  • Medicijnen
    Ook een medicijn de oorzaak zijn van extreem haarverlies bij een vrouw. Denk hierbij met name aan bloedverdunners, antidepressiva en de anticonceptiepil.

Overige oorzaken

Een overmatige blootstelling aan de zon, roken, een ernstige infectie en hoge koorts kunnen al bestaande haaruitval verergeren. Blijft je haar wekenlang achtereen uitvallen? Ga dan langs je huisarts.

Tips om haaruitval te voorkomen

Heb je te maken met haaruitval? Verschillende tips voorkomen mogelijke verergering:

  • Gebruik de juiste shampoo
    Wees voorzichtig met je haar en hoofdhuid. Gebruik de juiste shampoo en conditioner. De juiste verzorgingsproducten verschillen voor elke type haar en hoofdhuid, laat je voor het gewenste resultaat adviseren door een specialist.
  • Let op je stylingsproducten
    Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een föhn, krultang of een stijltang.
  • Stimuleer de doorbloeding van je hoofdhuid
    De doorbloeding van je hoofd en hoofdhuid is heel belangrijk voor een goede haargroei, omdat een goede doorbloeding ervoor zorgt, dat de voedingsstoffen daar terecht komen waar ze nodig zijn en dat afvalstoffen goed worden afgevoerd. Je kunt de doorbloeding van je hoofdhuid heel eenvoudig stimuleren, door jezelf dagelijks een fijne en stevige hoofdhuidmassage te geven. Gewoon met je vingertoppen, of met shampoo wanneer je je haar wast.
  • Ontspan
    Stress, met name chronische stress, heeft langs verschillende wegen een ongezonde invloed op je lijf, en zeker ook op je haargroei. Allereerst eist stress meer voedingsstoffen, vooral magnesium, calcium, vitamine C en alle B-vitaminen. Daarnaast verstoort stress je hormonale evenwicht. Verder verslechtert stress de doorbloeding en belemmert het een gezonde spijsvertering en dus de opname van de nodige nutriënten.
  • Eet gezond
    Goede voeding is erg belangrijk. Denk aan voldoende ijzer, eiwitten, vitamine C, Omega-3 vetzuren, zink en biotine. Vermijd voeding die haargroei remt of haaruitval bevordert. Zoals vloeibare diëten met een zeer lage caloriewaarde en rauw eiwit.

 

Bronnen: huidinfo.nl, huidziekten.nl en haarstichting.nl

Delen:  
13 reacties op “Tips voor haaruitval bij vrouwen en mannen
  1. haar uitvalnet hevige jeuk en bultje wat kan ik daar aan doen

    Geschreven door hummer op
  2. Bij mij is de oorzaak , een tekort aan B12 en dat is het gevolg van jaren Omeprazol slikken.

    Geschreven door Anoniem op
  3. Mijn hormoonspecialiste heeft mij vit. B aangeraden en L-Glutamine voor een betere darmflora. Sindsdien is het dunner worden van mijn haar een stuk minder geworden.

    Geschreven door Eveline op
  4. Sinds de overgang veel last van haaruitval, dus hormonaal, hoe kan ik hier wat aan doen?

    Geschreven door Ikke op
    • Ga naar de huisarts en overleg om medicatie te gebruiken tegen de overgangsklachten

      Geschreven door Tandor op
      • Ik wil geen medicatie tegen/ voor de overgang gebruiken, de risico’s zijn mij te hoog.

        Geschreven door Ikke op
    • Advies vragen op natuurgeneeskundig gebied, iemand die verstand heeft van de hormonen. En zou kunnen dat je bepaalde tekorten hebt. Gebruik zelf natuurlijke progesteroncrème voor m’n hormonen.

      Geschreven door Ansje op
  5. 7 maanden geleden bevallen en sinds 3 maanden extreem haar uitval is het nou de rede hormoon of is het toch wat anders…in korte tijd heb ik heel dun haar…kan eerlijk tijdens doichen plukjes haar trekken

    Geschreven door shona33 op
    • Moeilijk om daar zo antwoord op te geven. Ok denk wel dat het goed zou zijn, om bij de huisarts een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen

      Geschreven door Tandor op
    • Je zou dan de hele hormoonhuishouding moeten bijsturen. Veel vrouwen hebben te maken met oestrogeendominantie, wat een verstoring van de schildklier kan geven. Hormonen zijn wel bij te sturen met goede voeding, bepaalde supplementen en aanvullende middelen.

      Geschreven door Anoniem op
    • Heb ik ook. Ook hevige jeuk vaak. Nu 8 maanden geleden bevallen en bij een vorige zwangerschap ook meegemaakt. Toen heb ik een lotion en shampoo van de huisarts gekregen en was het probleem na een maand of twee voorbij. Echter, daar ik borstvoeding geef, mag deze medicatie alleen na het stoppen met de borstvoeding gebruikt worden. Dit i.v.m. de aanwezigheid van cortisonen die schadelijk kunben zijn voor je baby.

      Geschreven door Senna op
  6. Ik kan bevestigen dat som de bloedverdunners haarverlies kunnen veroorzaken. Mijn zus heeft al veel haar verloren, maar ze kan niet met de behandeling stoppen. Onze vriend heeft ons geadviseerd een pruik te proberen omdat het net als een echte haar eruit kan zien. Hopelijk werkt het wel. http://www.dohmenhair.com/haarwerken-limburg

    Geschreven door Lauren de Bruijn op
  7. ik heb een maagverkleining gehad waardoor ik inderdaad veel ben afgevallen en heb daarna inderdaad last gehad van haaruitval (was wel handig geweest als de huisarts deze info wist) heb gelukkig dik haar dus viel niet zo snel op na het slikken van ijzer is het gelukkig over gegaan.

    Geschreven door Jolan op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief