Mogelijke oorzaken van je concentratieproblemen

Wat zijn de oorzaken van je concentratieproblemen

Iedereen heeft weleens last van een verminderde concentratie en meestal is dat van tijdelijke aard. In de meeste gevallen verdwijnen de concentratieproblemen op het moment dat de oorzaak verdwijnt. Wat zijn mogelijke oorzaken van concentratieproblemen?

Wat zijn concentratieproblemen?

Bij concentratieproblemen vindt iemand het lastig, om de aandacht bij een taak of opdracht te houden. Kinderen kunnen hierdoor leerproblemen ontwikkelen, terwijl volwassenen moeite ondervinden met het uitvoeren van hun werk. Concentratieproblemen zijn veelal tijdelijk. Ze verdwijnen wanneer de oorzaak is aangepakt. In andere gevallen zijn concentratieproblemen blijven.

Symptomen van concentratieproblemen

De volgende symptomen wijzen op concentratieproblemen:

  • Moeilijk je aandacht bij een bepaalde taak kunnen houden.
  • Moeite hebben met ordenen en overzicht houden.
  • Vergeetachtig en chaotisch.
  • Snel afgeleid zijn van waar je mee bezig bent.

Oorzaken van concentratieproblemen

Vermoeidheid

Vermoeidheid is de meest voorkomende oorzaak van tijdelijke concentratieproblemen. Wanneer je gedurende langere periode last hebt van vermoeidheid, dan kan dit leiden tot concentratieproblemen. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben waaronder:

  • Te lang, te hard werken.
  • Meemaken van een ingrijpende gebeurtenis.
  • Slapeloosheid of slaapapneu.
  • Depressiviteit.
  • Angst en paniek.
  • Gebruik van alcohol en andere genotsmiddelen.
  • Bloedarmoede of problemen aan je schildklier.

Stress

Concentratieproblemen zijn ook een symptoom van stress en spanningen. Wanneer we stress ervaren, maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan. Op zo’n moment zorgt ons lichaam dat het in de vlucht/vecht modus kan schieten. Echter, deze modus kost heel veel energie. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie wordt gecompenseerd. Een bijwerking van het vrijkomen van cortisol is, dat het ervoor zorgt dat ons geheugen het concentratievermogen minder goed werkten. Hoe meer stress we ervaren, des te hoger het cortisol gehalte en des te slechter het concentratievermogen. Naast concentratieproblemen zorgt stress ook voor vermoeidheid.

Tekort aan koolhydraten

Wanneer je in je lichaam een tekort hebt aan koolhydraten, kan dit leiden tot concentratieproblemen. Onze hersenen kunnen niet zonder koolhydraten, en glucose is een belangrijke stof voor de hersenen. Gemiddeld genomen hebben onze hersenen dagelijks 130 gram koolhydraten nodig. Wanneer er gekozen wordt voor een koolhydraatarm dieet, dan kan dat leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. Problemen met de concentratie is daar één van. Het advies van het Voedingscentrum is om 40 tot 70% van de energie uit koolhydraten te halen. Mensen die een dieet volgen, krijgen het advies om 50 tot 100 gram koolhydraten per dag binnen te krijgen. Hiermee kunnen ze afvallen zonder dat de hersenen een tekort aan glucose krijgen.

Hormonale veranderingen

Veel vrouwen die tegen de menopauze aanzitten, hebben last van concentratieproblemen. De belangrijkste oorzaak van concentratieproblemen is een verlaagd oestrogeengehalte, maar ook andere symptomen van de menopauze zoals slaapstoornissen, opvliegers, hoofdpijn en gewrichtspijn kunnen aan de basis liggen van een verminderde concentratie. Veel zwangere vrouwen ervaren tevens concentratieproblemen en hebben moeite om dingen te onthouden. In beide gevallen gaat het om een tijdelijk verminderde concentratie, de klachten verdwijnen na de bevalling of overgang.

Depressie en burn-out

We associëren een depressie vaak met neerslachtigheid en droefheid, maar ook concentratieproblemen zijn een symptoom van een depressie. Voor een deel zijn de concentratieproblemen het gevolg van het slechte slapen en het nergens zin in hebben. Veelal verdwijnen de klachten van slapeloosheid, veel slapen, een laag zelfbeeld en verminderde concentratie, wanneer de depressie wordt aangepakt. Een burn-out komt vaak voor bij mensen die een hoge werkdruk en slechte werksfeer ervaren. Deze situatie van overspannenheid zorgt dat iemand een uitgeblust gevoel heeft. Daarnaast komen concentratieproblemen veel voor bij een burn-out. Deze klachten verdwijnen na behandeling van een burn-out.

Verslechterde doorbloeding van het hersenweefsel

In bepaalde gevallen wordt het hersenweefsel slecht doorbloedt, waardoor de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen aangevoerd. Ook dan ontstaan er concentratieproblemen. Dit zien we bij mensen die roken of lijden aan diabetes. Overgewicht en een hogere leeftijd, kunnen ook voor een slechtere doorbloeding van het hersenweefsel zorgen.

Leeftijd

Concentratieproblemen op hoge leeftijd komen regelmatig voor. Meer dan 90% van alle mensen ouder dan 60 jaar, heeft een minder goede doorbloeding van de hersenen. Hart- en vaatziekten zijn hier meestal de oorzaak van. Deze verminderde doorbloeding kan zorgen voor problemen met het geheugen en de concentratie. Als de doorbloeding naar de hersenen niet optimaal is, worden er te weinig voedingsstoffen en zuurstof naar de hersencellen vervoerd, met concentratieproblemen als gevolg.

Medicijnen

Een bekende oorzaak van minder alert-zijn is medicijngebruik voor een ziekte. Maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen de aandacht doen verslappen. Ook dit is van tijdelijke aard en stopt wanneer het medicijngebruik wordt opgeheven. Echter, soms is het nodig om langdurig medicijnen te slikken. Bij concentratieproblemen is het belangrijk om dit aan je arts te melden.

ADD of ADHD

Eén van de kenmerken van ADD is een slecht geheugen. Informatie wordt vertraagd verwerkt. Bij het kind uit zich dit in dromerigheid en concentratieproblemen. De oorzaak van ADD ligt in een tekort aan dopamine. Wanneer je ADHD hebt, ervaar je ook concentratieproblemen. Bij ADHD is er niet alleen sprake van een verwerkingsstoornis in de hersenen, maar hier komt ook hyperactiviteit voor. In beide gevallen is er sprake van concentratieproblemen. Prikkels uit de omgeving zorgen ervoor dat iemand snel is afgeleid.

Hersenletsel

Mensen die een hersenletsel hebben opgelopen kunnen onder andere, snel afgeleid zijn en moeite hebben met het vasthouden van de aandacht op een bepaalde activiteit. Vooral bij een hersenletsel in de frontaalkwab, hersenstam en kleine hersenen worden problemen met concentratie genoemd.

Wanneer naar je huisarts?

Klachten bij concentratieproblemen zijn meestal van tijdelijke aard. Maar in sommige gevallen zijn concentratieproblemen blijvend. Als je een langere tijd last hebt van je concentratie, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Ook als je naast concentratieproblemen erg veel last hebt van vermoeidheid of andere bijkomende problemen, is dit verstandig om te doen.

 

Bronnen:menselijk-lichaam.com

Delen:  
12 reacties op “Mogelijke oorzaken van je concentratieproblemen
  1. OK! But what to do???

    Geschreven door Ravindra op
    • ja, wat kan je dan doen ?

      Geschreven door Anoniem op
  2. Kan een hersenaandoening(infarkt) ook een oorzaak zijn van concentratieproblemen?

    Geschreven door Sientje op
    • Natuurlijk kan dat , Sientje

      Geschreven door Mirjampie op
    • Ook een hersentumor die evt. Hormonen produceert kan een oorzaak zijn.

      Geschreven door Eva op
  3. Het is voor mij heel herkenbaar. Ben vergeetachtig, niet-alert. Maar van bovengenoemde oorzaken zou ik niet van op de hoogte zijn wat de oorzaak is. Kan dit ook in combinatie met verschillende factoren?

    Geschreven door Liesje op
    • ja stond er bij

      Geschreven door persoon op
    • Denk het want ik heb het ook met verschillende dingen.

      Geschreven door persoon op
  4. Kamp al maanden met concentratieproblemen door depressie, slapeloosheid, medicatie enzovoorts.
    Je zou denken dat met autisme je dit niet kan hebben, maar wel dus…

    Geschreven door Herdervriend op
  5. Meditatieoefeningen en ademhalingsoefeningen mindfulness Yoga, structuur regelmaat en regelmatig een time out nemen. Zoek de stilte en de natuur op. Kracht en rust in plaats van onrust. Geen hectiek Piekerende gedachten ontspanning zoeken. Korte termijngeheugen waardoor je de stof niet zo goed opneemt dan dat het zou moeten. Is het interessant?, Is het leuk of doe je dat omdat je denkt dat het moet of omdat een ander het ook doet? Soms las ik wel eens een boek dat ik niet leuk vond en had liever een kinderboek gelezen. .

    Geschreven door pieput op
  6. Ben bezig met een opleiding. 55 jaar, normaal postuur en voor zover ik weet geen grote problemen, maar kan niets onthouden. Het leren lukt niet, kan mij niet concentreren en slaap slecht. Ik heb volgens mij voldoende ontspanning: heb een bubbelbad en een sauna welke ik 2/3 per maand gebruik. Wat kan ik nog meer doen? Zijn er testen oid voor onderzoek of er iets ernstigs is wat ik over het hoofd zie?

    Geschreven door The B op
  7. Je kunt het net je huisarts bespreken

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief