Een opgeblazen gevoel na het eten; erg vervelend en vaak erg irritant want je buik lijkt wel een ballon. Deze opgezette buik kan gepaard gaan met onder andere winderigheid, misselijkheid, pijn en gerommel in je buik. Hoe kom je van dat opgeblazen buikgevoel af?
Wat is een opgeblazen gevoel?
We hebben allemaal kleine hoeveelheden gas (tussen de 100 en 200 milliliter) in ons maag-darmkanaal ,en door middel van het laten van winden raken we dat gas weer kwijt. We hebben het niet door maar we laten tussen de 10 en 20 keer winden per dag. Wanneer er meer gas in je darmstelsel aanwezig is, dan kun je een opgeblazen gevoel in je buik en je maag hebben. Je ervaart een ‘zwaar’ en vol gevoel die vaak gepaard gaat met winderigheid en soms met misselijkheid.
Oorzaken van een opgeblazen gevoel
Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben en hoeft echt niet alleen te betekenen dat je teveel gegeten hebt.
Een verstoorde maag
Het kan zijn dat je last het van Dyspepsie. Dyspepsie is een verzamelnaam voor storingen die te maken hebben met je spijsvertering. Je ervaart hierbij herhaaldelijke en aanhoudende klachten van pijn en ongemakken in de bovenbuik, van een opgeblazen gevoel, winderigheid, oprispingen en eventueel braakneigingen. Vaak is dit geen ernstige aandoening maar wanneer je na je 40ste dat soort klachten krijgt, die een aantal weken lang aanhouden in combinatie met gewichtsverlies, dan adviseren wij om je huisarts te raadplagen.
Teveel lucht inslikken
Je kunt door onder andere te veel stress, door het kauwen op kauwgom, roken, snel praten en of te snel eten en drinken, teveel lucht inslikken. Teveel ingeslikte lucht is voor een groot deel verantwoordelijk voor die borrelende darmen.
Gasvorming door bacteriën in de darmen
Wanneer de darmflora veel gas produceert dan kun je al snel het gevoel van een opgeblazen buik hebben. Echter een opgeblazen gevoel kan ook het gevolg zijn van een lactose intolerantie. Bij een lactose intolerantie maken de darmen te weinig lactase aan waardoor de lactose niet of niet volledig wordt verteerd. Deze komt dan vervolgens in de dikke darm terecht waar het gaat gisten en waarbij er extra gas wordt gevormd. Dat dan voor het opgeblazen gevoel kan zorgen.
Glutenintolerantie
Ook een glutenintolerantie kan de oorzaak zijn van een opgezette buik. Bij deze aandoening, die ook wel coeliakie wordt genoemd, is de dunne darm overgevoelig voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen. Door deze overgevoeligheid nemen de darmen de stof niet (goed) op waardoor deze in de dikke darm terecht komt. En net als bij een lactose intolerantie ontstaat er dan extra gasvorming wat het opgeblazen gevoel veroorzaakt. Ook het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) heeft als één van de symptomen een opgeblazen gevoel.
Hoe kom je van een opgeblazen gevoel af?
Om van je opgeblazen gevoel af te komen moet je naar je manier van leven kijken en bepalen waar je wat zou kunnen veranderen.
Voeding
Voeding kan één van de oorzaken van teveel gasvorming zijn. Producten die vaak extra gasvorming geven zijn nieuwe aardappelen, knoflook, paprika, gerechten met ei, pruimen, meloen, radijsjes en noten. Probeer dit zo min mogelijk te eten wanneer je van je opgeblazen gevoel af wilt komen. Ook word je aangeraden om minder zetmeel houdende producten te eten zoals uien, prei, bonen, erwten en linzen. Wanneer je te snel eet dan slik je allemaal extra lucht in. Dus probeer rustig te eten en neem de tijd om je voedsel goed te kauwen. Eet bij voorkeur ook liever 5 of 6 keer per dag in plaats van de bekende 3 keer per dag. Een lege darm leidt namelijk tot gasvorming dus is het beter wanneer er constant iets in je darmen zit. Maak de keuze voor vezelrijke voeding want dat is goed voor je spijsvertering. Bouw dit rustig op zodat je darmen hier aan kunnen wennen.
Drinken
Drink voldoende (tussen de 1,5 en 2 liter water per dag). Voldoende vocht is namelijk goed voor de stimulatie van de vertering van het voedsel. Een andere tip is om niet tijdens het eten te drinken maar voor het eten en na het eten. Koolzuurhoudende drankjes doen je maag opzetten dus probeer zo min mogelijk frisdranken met prik te drinken.
Bewegen
Regelmatig bewegen en regelmatig sporten is essentieel voor een goede darmwerking, en het stimuleert het gehele verteringsproces. Dus beweeg dagelijks 30 minuten en wandel een kwartiertje na het eten. Sporten zorgt niet alleen voor een goede darmwerking maar het helpt ook stress tegen te gaan. En stress is één van de boosdoeners van een opgeblazen gevoel.
Stoppen met roken
Omdat roken een rol speelt bij het krijgen van een opgeblazen gevoel, moet je stoppen met roken of minderen met roken, zodat de klachten in ieder geval minder worden.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Bij mij komt het door varkensvlees (wat ik dus zelden meer eet) en door teveel suikers.
Goede info !!
Bij mij is het geminderd sinds ik ben gestopt met melkhoudende producten innemen
hallo, kan je er ook wat aan doen als je bolle buikspieren hebt.
Dit moet je toch even nader uitleggen.
Wat bedoel je met bolle buikspieren?
Je krijgt geen dikke buik omdat je spieren bol staan…
Inderdaad ,spieren zijn ontspannen en daardoor ,lijkt de buik boller!