Bij vrouwen komt ongewenst urineverlies vaker voor dan bij mannen. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt ergens in haar leven te maken met ongewenst urineverlies. Wat is de oorzaak van incontinentie en welke tips zijn er tegen ongewenst urineverlies?
Hoe ontstaat incontinentie?
Sommige vrouwen hebben moeite om hun plas (urine) op te houden bij een bepaalde inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, springen, traplopen of plotseling opstaan. Deze vorm van incontinentie wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Je verliest op zo’n moment dan een paar druppels urine of meer. Anderen moeten soms ineens heel erg plassen en zijn dan niet op tijd bij het toilet. Dit wordt aandrangincontinentie of urge-incontinentie genoemd. Dit is na stressincontinentie de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen.
Het kan zijn dat je in een bepaalde fase van je leven wat meer vatbaar bent voor incontinentie. Goede voorbeelden daarvoor zijn tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang. Dan hebben veel vrouwen last van incontinentie. Naarmate je ouder wordt verzwakken je bekkenbodemspieren waardoor je last kunt krijgen van ongewenst urineverlies.
Verzwakte bekkenbodemspieren
In de meeste gevallen zijn zwakke bekkenbodemspieren de oorzaak van incontinentie bij vrouwen. Je bekkenbodemspieren zijn de spieren die je plasbuis gesloten houden. Deze kunnen zwakker worden, waardoor je bij kleine inspanningen als lachen, hoesten of tillen urine verliest. Je bekkenbodemspieren kunnen verzwakken naarmate je ouder wordt.
Urineverlies tijdens en na de zwangerschap
Het is een bekend fenomeen dat veel vrouwen last hebben van ongewenst urineverlies tijdens hun zwangerschap. Eén van de oorzaken kan zijn dat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de sluitspier van je plasbuis verslapt. Een andere oorzaak kan zijn dat je, steeds groter wordende baarmoeder tijdens je zwangerschap op je blaas drukt met het gevolg dat de bekkenbodemspieren dit niet aankunnen. Het resultaat is dat je urine verliest. Een oorzaak van urineverlies na de bevalling kan zijn omdat je bekkenbodemspieren verslapt zijn door de inspanning tijdens de bevalling. Deze vorm van incontinentie is gelukkig vaak tijdelijk.
Urineverlies tijdens de overgang
Ook tijdens de overgang zijn er vele hormonale veranderingen in het lichaam. Zoals dat je lichaam tijdens de overgang veel minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen produceert. Hierdoor komt je blaas in een andere stand te liggen en verzwakken je bekkenbodemspieren, één van de grootste veroorzakers van incontinentie.
Tips tegen ongewenst urineverlies
- Veel drinken voor een goede doorspoeling van je blaas om zo te bacteriegroei in de blaas te voorkomen. Vooral op hogere leeftijd is voldoende drinken (anderhalve liter) belangrijk.
- Indien er sprake is van overgewicht en je hebt last van stressincontinentie dan is het advies om af te vallen. Dit alleen al kan de situatie verbeteren, aangezien de bekkenbodem hierdoor ontlast wordt.
- Het is beter om 2 uur voor dat je naar bed gaat om dan niet meer te drinken. Het drinken van alcohol, koffie en thee bevordert namelijk de urineproductie.
- Wanneer we ouder worden is de waarschuwingstijd van de blaas korter. Daarom is het verstandig om wanneer je drang voelt tijdig naar het toilet te gaan.
- Roken veroorzaakt op zichzelf natuurlijk geen incontinentie, maar het kan wel zorgen voor hoestbuien die extra druk op de bekkenbodemspieren bij stressincontinentie vormen.