Zonneallergie, het andere risico van de zon

De zon, we zijn er gek op. De warmte, het ‘gezonde’ bruine kleurtje dat we ervan krijgen, de aanmaak van Vitamine D. Allemaal positieve effecten van de zon maar de zon kan ook ongemakken met zich meebrengen en dan hebben we het niet alleen over een zonnesteek, want er is meer dan alleen maar zonnesteek!

Zonneallergie

De meest voorkomende reactie op de zon is waarschijnlijk wel een zonneallergie. Een zonneallergie zien we vaker bij vrouwen dan bij mannen en bij mensen die niet zo vaak in de zon liggen.

Wanneer iemand een zonneallergie heeft dan zijn de symptomen: rode bobbeltjes en onregelmatige plekken op de huid en die bobbeltjes jeuken. Het meest zien we deze symptomen op de hals en decolleté, de voorarmen, de schouders en de onderkant van de handen en voeten. Eigenlijk bijna dezelfde symptomen als die van netelroos.

Meestal na 30 minuten van blootstelling aan de zon verdwijnen de rode bobbeltjes vanzelf maar het kan ook zo zijn dat in de uren na de blootstelling, en soms zelfs dagen later, er nieuwe uitslag gevormd wordt. De uitslag in zijn geheel verdwijnt langzaam, meestal na een week.

De gevoeligheid voor zonneallergie vermindert wel vaak met de jaren.

Wat moet u doen als u een van deze reacties op de zon krijgt?

  • Ga een aantal dagen heerlijk in de verkoelende schaduw zitten, buiten bereik van de zon.
  • Wanneer u dan in die schaduw zit moet u wel preventief blijven insmeren met een goede zonnebrandcrème. De UV-straling dringt namelijk ook door de wolken en reflecteert gemakkelijk Als de reactie heel ernstig is, dan moet u altijd contact opnemen met een dokter.
Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief