Mijn spieren ontspannen niet

  • #1

    Hai,

    Ik heb het probleem dat mijn spieren zich nooit ontspannen, en daarmee bedoel ik zo goed als al mijn spieren in mijn hele lichaam. Het lijkt er op dat mijn hersens wel de signalen van het aanspannen naar mijn spieren sturen, maar het signaal van ontspannen niet overkomt. Het is niet zo dat mijn spieren compleet verkrampen, maar alsof ze altijd "een beetje" onder spanning staan. Ik probeer ze wel te ontspannen, en dat lukt me ook wel door me er op te concentreren, maar binnen een minuutje ofzo staat de spanning er weer op. Bv. als ik achter mijn computer zit, merk ik dat mijn schouders niet ontspannen zijn, dan dwing ik mezelf ze te ontspannen, maar binnen no-time heb ik mijn schouders al weer in een gespannen houding. Dit gebeurd me dus met al mijn spieren continue. Ik zou graag willen keyboard kunnen spelen, en als probeer te oefenen heb ik binnen een paar minuten kramp in mijn onderarmen, omdat tijdens het oefenen mijn spieren steeds meer aangespannen worden.

    Ik ben er sinds een paar jaar achter dat ik ADHD heb en daar krijg ik ritalin medicatie voor. Meerdere mensen zeggen mij dat het aanspannen komt door de medicatie. Het probleem is dat ik het spier-aanspan probleem al veel langer heb dan de medicatie, dus ik denk niet dat de medicatie de oorzaak is. Mocht iemand weten wat misschien mijn probleem is hoor ik het graag.

    Richard.

    Reageer
    #2

    Je klachten van aangespannen spieren zouden in relatie kunnen staan tot jouw Ritalin gebruik. Dit kan voorkomen bij het gebruik van Ritalin.

    Hiervoor overleg je het beste met de arts die jou dit geneesmiddel heeft voorgeschreven. Als de klachten zijn ontstaan na het starten met deze medicatie is dat mogelijk een vervelende bijwerking. Overleg dat dus.

    Maar je klachten zouden ook kunnen komen door een verkeerde houding en een onvoldoende getraind lichaam. Spieren verkrampen daardoor sneller waardoor de doorbloeding afneemt en het herstel na inspanning onvoldoende is.

    De remedie hiervoor is eenvoudig en dat zou je zelf een week of twee kunnen proberen: voldoende bewegen, bijvoorbeeld na iedere maaltijd een half uur tot drie kwartier wandelen, twee keer in de week sporten, meer fietsen en traplopen. In ieder geval alles dat je spieren in actie laat komen, en als je erbij gaat zweten is dat een teken dat de spieren goed warm worden en daarmee kun je jezelf een grote dienst bewijzen en jezelf dus misschien van je klachten afhelpen.

    Als je toch een meer directe relatie ziet met de Ritalin, bespreek het dan even met jouw dokter.

    Reageer
    #3

    Ja, dat is een bekende vervelende bijwerking van Ritalin, tenminste, deze klachten zijn vaker gemeld als gevolg van het Ritalin gebruik.

    Toch is de tip van Berend een goed tip, want door een verhoogde doorbloeding kan de spanning afnemen.

    Andere tips zijn in overleg met jouw dokter de dosering Ritalin te verlagen, aanvullende medicatie te gebruiken voor de kramp en de hoofdpijn, ook in overleg met de voorschrijvend arts, probeer koffie en andere stimulantia te vermijden en wat zeker zal helpen is ontspanningsoefeningen die je gewoon thuis op een stoel of voor de tv kunt doen. Een kopje rleaxerende thee en ontspannende muziek helpt ook.

    Ik zou het in ieder geval even met jouw voorschrijvend arts bespreken want als de klachten afnemen en de werking voldoende blijft als de dosering wordt verlaagd, is dat natuurlijk het prettigst. Maar ga met nadruk dus niet zelf experimenteren met medicijnen, wijzig mediactie altijd in overleg met een arts.

    Reageer
    #5

    Ik kon ook moeilijk ontspannen en zelfs bij een ontspannende wandeling van een uurtje kreeg ik schouderpijn. Mijn hele lichaam zat onder de spanning. Bij mij heeft dry-needling en haptonomische massage wonderen gedaan. Zoek wel een erkende therapeut die dry-needling en triggerpoint massage allebei beheerst en een redelijk tarief hanteert want je conditie is niet in een handomdraai te verbeteren en dan kan het aardig in de papieren lopen. Mijn therapeut hanteert gelukkig een laag tarief zodat ik 25 behadelingen vergoed kan krijgen uit de aanvullende verzekering.

    Reageer
    #6

    Ik ben benieuwd of jij inmiddels al meer weet.
    Ik heb namelijk hetzelfde maar dan vooral in mijn beenspieren.
    Ik slik geen ritalin (heb ook geen ADHD).

    Reageer
    #7

    Ja, vervelend he. Ik heb het voornamelijk 's-avonds wanneer ik in bed lig. Dan ontspannen mijn been spieren en 'tsjoep'... kramp! Het enige dat mij helpt is lopen en/of mijn kuiten masseren.

    Reageer
    #8

    hey richaRD ik weet heel goed wat je bedoeld. heb je inmiddels al een oplossing?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik durf er bijna alles om te verwedden dat je de ziekte of t symptone van "brody" hebt.heb t zelf ook.dit is een aandoening waarbin je calciumpomp in je lichaam niet goed werkt.deze moet t calcium uit je spieren halen bij ontspanning.tis zeer zeldzaam maar onze groep groeit gestaag.laat je hier maar optesten. Gr

    Reageer
    #10

    Brody myopathy disease...

    Reageer
    #11

    Dry-needling schijnt te helpen. Maar wel door een opgeleide fysiotherapeut!

    Sanne

    Reageer
    #12

    Magnesium tekort misschien? Dat zorgt voor altijd aangespannen spieren.. magnesium citraat slikken kan helpen of magnesium olie smeren.. wat het ook kan zijn is spasmofilie.. erg inbekend in nederland.. in belgie hebben ze daar speciale testen voor.. Criptotetanietest heet dat.. dan gaat er iets mis tussen de seintjes van je hersenen naar je spieren waardoor ze zich altijd aanspannen.. in principe kun je voor zo'n Criptotetanietest gelijk terecht.. wordt alleen niet vergoed door nederlandse zorgverzekeraars.. maar de kosten vallen mee..

    Reageer
    #13

    Hallo, ik lees net deze discussie. Mijn eigen spieren kan ik ook niet ontspannen. Bij elke lichte inspanning, bijv. het typen van dit bericht, span ik meteen mn hele schoudergebied en rug volledig in. En ontspant daarna in rust niet naar een ontspannen houding.

    Naar mijn mening kan dit ook door mezelf aangeleerd zijn. Door de jaren heen heb ik veel onder spanning en druk van anderen gewerkt, en ik denk dat ik de gespannen houding mezelf heb aangeleerd en de druk van anderen chronisch is geworden in mn hoofd, qua denkpatronen. Dat ik als het ware nog altijd onbewust rekening houd/druk voel van wat er van mij verwacht wordt, en wat reacties en gevolgen kunnen zijn als ik mijn focus loslaat. Dit zorgt ervoor dat ik onbewust mij niet vrij voel om volledig te ontspannen, omdat ik dan geen schild om me heen heb, maar juist super kwetsbaar ben.

    Probeer bij jezelf na te gaan waarom je je spieren niet volledig ontspant. Mssn dat ontspanningsoefeningen en een aandere mindset kan helpen.

    Groet

    Reageer
    #14

    Sinds mijn lichamelijke verwaarlozing span in mijn binnenkant spieren aan vanuit mijn buikwand. Ik heb in mijn volwassen worden dit aangewend om te doen bij frustratie die langer aanhoudt omdat een oplossing voor een praktisch probleem uitblijft. Ik doe dit steeds vaker zonder een reden soms ook, ik wordt er mee wakker. Het is een dwanghandeling geworden. Het kost inspanning en concentratie. En dat doe ik dan ook. Me er op concentreren en aanspannen. Ik wordt er zo langzamere hand moe van.

    Reageer
Reageer op: Mijn spieren ontspannen niet


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief