Beste lezers,
Ik ben een jongen van 29 jaar en onlangs, ongeveer 2 maanden geleden, hebben ze bij een algemeen gezondsheidsonderzoek op het werk bloed in mijn urine gevonden ( verders was het bloedonderzoek, hartfilmpje, gehoor en gezichtsveld allemaal goed ).
Daarop ben ik de volgende morgen naar de huisarts gegaan en weer mijn plaslaten testen. Deze vond ook bloedsporen. Ze hebben ditzelfde monster naar het lab van het ziekenhuis gestuurd, en op kweek gezet. Na twee dagen kwam het ziekenhuis met de conclusie dat er geen bloed in zat.
Dus ik gerust ( tja we blijven mensen, dus onbewust be je wel een klein beetje ongerust ).
Omdat ik het zeker wou weten ben ik twee weken later weer naar de huisarts gegaan voor een test, en hierin waren weer bloedsporen te zien...
Dus de huisarts heeft een echo aangevraagd. Twee weken later deze ondergaan, en dit was allemaal goed ( zei de huisarts ). Maar ze wouden verder kijken dus kreeg ik een doorverwijzing naar de Uroloog. Bij een "intake" geprek, melde de assistente dat ze bij de echo toch verhogingen hadden gezien in de blaas, en vroeg zich af waarom de huisarts dat over het hoofd had gezien.
Maar goed ik kreeg dus van de week een inwendig onderzoek, het bekijken van de plasbuis en blaas.
De Uroloog had als conclusie dat het er allemaal keurig uitzag...
Nu wordt ik doorverwezen naar de Internist, voor het beter bekijken van mijn nieren.
Ik moet er wel bij vermelden dat ik in mijn rechterzij wel regelmatig een zeurende/brandende middelmatige pijn heb, en dat het bloed in mijn urine middelmatig was ( volgens de Uroloog ) en de Uroloog melde mij ook dat als de Internist niks zou vinden ze het daarbij zouden laten.
1) Wat zou het kunnen zijn dat ik toch bloed in mijn urine heb ?
2) Moet ik het zomaar accepteren dat als de internist niks vind, ik bloed in mijn urine blijf houden ? Is dat normaal ?
3) Second opinion ?
bloed in de urine komt voor bij een hele rij aandoeningen, dus dat is altijd een reden tot onderzoek.
maar het probleem kan zitten in blaas, prostaat, urinewegen of nieren.
dit alles moet dus zeer goed onderzocht worden.
zoals ik lees is de blaas helemaal bekeken en die is in orde, nu zijn de nieren aan de beurt, nierstenen b.v. kunnen ook bloedverlies geven.
Bij de Internist zeker vertellen over de pijn die je voelt.
je kunt nu niets anders doen dan de verdere onderzoeken even afwachten, waar worden deze gedaan?
sterkte verder, Brenda
Beste Brenda,
Bedankt voor je reactie.
Nierstenen zijn uitgesloten want deze konden ze niet zien op de echo... En ik drink meer water dan voldoende ( zo'n twee liter op een dag ).
De onderzoeken worden gewoon gedaan in het ziekenhuis... Enig ding waar het nu aan kan liggen is mijn nieren dus ?
Groetjes
Haematurie (bloed in urine) heeft vele mogelijke oorzaken waaronder blaastumor, ureter-nierbekkentumor, niercelcarcinoom, prostaathyperplasie, niercontusie,nierruptuur, blaasruptuur, urethraruptuur, corpus alienum, cystitis, blaasontsteking, pyelonefritis, TBC, glomerulonefritis, urethritis, uretersteen, pyelumsteen, blaassteen, urethrasteen, stollingsstoornis en lichamelijke inspanning.
Kort gezegd, het gehele traject vanaf de nier via de ureteren, de blaas en de urethra kan aangedaan zijn waardoor er urine in het bloed komt. Meestal is het als gevolg van kleine 'schaafwondjes' aan de binnenzijde van dit traject als gevolg van infectie of steentjes. Kwaadaardige tumoren kunnen ook een oorzaak zijn maar komen relatief veel minder vaak voor, maar voor de volledigheid staan ze dus wel in dit lijstje.
Echografische verhogingen gevonden in de blaas? Wat is hierover dan gemeld? Wat waren deze verhogingen dan wel als het 'niets' was?
Met de echo is niks gevonden. Dus tumoren kunnen uitgesloten worden. Het enige wat ze zeiden was dat er verhogingen zaten in mijn blaas, maar tijdens het inwendig kijken, zo noem ik het maar even, was niks te zien.
Het enige wat ik voel is een wat zeurende/stekende pijn in mijn rechter zij, en volgens mij uitstraling naar mijn onderrug.
BTW, ik snap werkelijk niet dat ze mensen, in het algemeen natuurlijk, zo lang laten wachten voordat diudelijk is wat de oorzaak is. Natuurlijk is niet alles direct te vinden. Maar je moet weken door een molen heen.
Een spoortje bloed in de urine komt vaak voor. Is er iets specifieks waar je je zorgen over maakt?
Jouw probleem lijkt geen medische spoed te hebben maar ik heb sterk het idee dat jij je wel erge zorgen maakt.
Als het in de ogen van de huisarts acute zorg nodig heeft, dan word je bovenaan de lijst gezet voor spoedgevallen en hoef je niet te wachten.
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Erg zorgen is misschien overdreven. Zorgen maken doe je zoiezo toch wel, wanthet is niet normaal om bloed in je urine te hebben toch ?
Bovendien melde de dokter mij dat het middelmatig was. Echter zal het verhaal wat je schrijft over spoed idd wel waar zijn.
Een derde van de mannen met urethritis bij wie laboratoriumonderzoek werd verricht, had Chlamydia of gonorroe. Bij de meesten werd geen verwekker gevonden.
beste allemaal,
Heeft iemand ervaring met bloed in de urine (Ik zelf al twee jaar) wat veroorzaakt wordt door een geirriteerde baarmoedermond? Ik maak me erg zenuwachtig omdat er steeds microscopisch bloed in mijn urine zit.
Al twee jaar? Dan is er dus al eens een uitstrijkje gemaakt en is het dus geen baarmoederhalskanker? Klopt dat?
Hoi jean,
Uitstrijkje is inderdaad gemaakt. Was goed volgens de huisarts.
Ik heb nog steeds bloed in de urine niet waarneembaar. Moet volgende week weer twee keer urine brengen bij de huisrts voor controle. Ik word een beetje moedeloos hiervan.
Heb je hierzelf ook ervaring mee?
Hele kleine beetjes bloed zijn met het blote oog vaak niet te zien. Soms is de hoeveelheid bloed in de urine zo klein dat het alleen maar kan worden gezien onder de microscoop. Bloed in de urine wordt meestal veroorzaakt door een afwijking in de urinewegen, zoals de blaas en de nieren. Ook kan er iets mis zijn met de prostaat.
Laat je verwijzen naar een uroloog voor aanvullend onderzoek.